WiadomośćMiędzy wierszem a kuchnią
(Kategoria: Wieści z Gminy Goleniów)
Dodane przez admin
poniedziałek 10 grudnia 2007 - 15:15:17

GŁOS SZCZECIŃSKI Mieszkają w niewielkich miejscowościach z dala od życia kulturalnego, dlatego sami musieli znaleźć sposób na długie popołudnia i wieczory. Zamiast bezczynnego siedzenia przed telewizorem, wybrali pisanie wierszy i gotowanie wymyślnych potraw.- Kiedyś takie spotkania nazywało się "na przyzbach" - opowiada Zbigniew Fijałkowski, prezes stowarzyszenia Zapiecek z Danowa pod Goleniowem. - Wtedy darło się pierze, kisiło kapustę, śpiewało i żyło zupełnie inaczej niż my dziś. A jednak blisko siebie i z sobą dużo bardziej, niż obecnie. To właśnie miało swój urok, że ludzie gromadzili się w swoich domach, a dziś każdy spędza czas przed komputerem albo telewizorem. Czas to zmienić, tak sobie kiedyś powiedzieliśmy, a dziś realizujemy plan. Z powodzeniem od dwóch lat.



Uczta dla ducha i ciała

Spotykają się kilka razy w miesiącu. Przeważnie na wieczorkach poetyckich. Wtedy przy dźwiękach gitary śpiewają piosenki i czytają poezję, głównie swoje własne utwory. Czasem na takie spotkanie przychodzi nawet do dwudziestu osób. Od niedawna grupa Zapiecek wymyśliła kolejne pomysły na ciekawe spotkania. Raz w miesiącu jest wieczór kulinarny, choć ta nazwa brzmi zbyt skromnie, bo spotkanie kojarzy się bardziej z wielką ucztą.

Piątka z kaszy

- W tym miesiącu obchodzimy dzień kaszy, a więc wszystkie potrawy są z kaszy - tłumaczy Krystyna Woźniak z Danowa. - Każdy przyrządza swój ulubiony przepis i potem zaczyna się ucztowanie, wymienianie przepisami i wspólne posiedzenie przy bogatym stole. W poprzednim miesiącu był dzień sałatek, a już planujemy dzień rybny.Na kolacji z kaszą na stole królowało pięć oryginalnych potraw przyrządzonych przez panie z Zapiecka. Była kasza gryczana, jęczmienna i jaglana, podawana z sosem z suszonych podgrzybków. Były kotlety z kaszy, kasza na słodko z bakaliami i tort z kaszy manny.

- Często robię te kotlety w domu - przyznaje Maria Gozdur z Danowa. - Przepis jest prosty, za to bardzo smaczny i zdrowy. Do ugotowanej kaszy gryczanej i jęczmiennej dodajemy mięso wieprzowe, podsmażoną cebulę, jako i przyprawy. Nie dajemy natomiast bułki i smażymy na oleju.



Pomogą palaczom

Dni kulinarne i z poezją to tylko część pomysłów. Od nowego roku stowarzyszenie chce zadbać wspólnie o zdrowie, a potem jeszcze o rozwój kulturalny i wyjazdy do teatru czy opery.- Mamy plan, żeby pomóc mieszkańcom naszych wiosek zerwać z nałogiem palenia papierosów, oczywiście wszystkim, którzy wyrażą taką chęć - zdradza Zbigniew Fijałkowski. - Zaprosimy specjalistę, który przeprowadzi cykl szkoleń i pomoże ludziom pokonać nałóg.


Agnieszka Tarczykowska

Więcej w dzisiejszym papierowym wydaniu "Głosu Szczecińskiego"


informacja http://www.glosszczecinski.com.pl
Zapraszamy do zakupu i czytania tego poczytnego dziennika


Źródło: Goleniów net - Portal Powiatu Goleniów
( http://goleniow.net.pl/news.php?extend.672 )


Czas generowania: 0.0113 sek., 0.0017 z tego dla zapytań.