Translate This Page Translate this page ترجم هذه الصفحة Преведи тази страница Tradueix aquesta pàgina 翻译此页 Prevedi ovu stranicu Preložit tuto stránku Oversæt denne side Isalin ang pahinang ito Käännä tämä sivu Traduire cette page Diese Seite übersetzen Μετάφραση αυτής της σελίδας תרגם דף זה Translate this page Terjemahkan halaman ini Traduci questa pagina このページを翻訳 Translate this page Tulkot šo lapu Išversti ši puslapi Vertaal deze pagina Oversett denne siden Traduzir esta página Traduce aceasta pagina Перевести эту страницу Prevedi to stran Преведи ову страну Preložit túto stránku Traducir esta página Översätt den här sidan Перекласти цю сторінку Phiên d?ch các trang này
Menu główne
· Linki
· GRY
Menu

anonse.jpg





Rozkład jazdy PKP

odjazdy-m.jpg
przyjazdy-m.jpg

Kolporter RSS
O najnowszych newsach możesz dowiedzieć się za pośrednictwem kanałów rss.
rss1.0
rss2.0
rdf
Latest Comments
[News] Etyka
Autor: jaro60 dnia 26 maj : 08:02
Swieta racja.

[News] Uzdrowiciel
Autor: jaro60 dnia 21 maj : 13:23
I co na to Puste Obietnice,cos zapanowala dziwna c [ more ... ]

[News] Normalność
Autor: jaro60 dnia 21 kwi : 07:45
Dla mnie, to Tusk jak wroci do kraju to powiinien [ more ... ]

[News] Wykład dr Zbigniew Stanuch "Golgota Kobiet - relacje więźniarek Ravensbrück
Autor: Jan II dnia 14 kwi : 10:07
Bardzo przejmujący wykład. Ale mówienie o kobietac [ more ... ]

[News] Paplecznik - czyli wTylewizji po Goleniowsku cześć 10
Autor: MW dnia 02 kwi : 16:27
Przegadane to . Podane w mało ciekawej medialnie f [ more ... ]

[News] Sedno sprawy
Autor: jaro60 dnia 17 mar : 13:16
Oczywista prawda.Tylko opozycyjni POpaprancy mowia [ more ... ]

[News] Nobliści
Autor: jaro60 dnia 28 sty : 08:01
SWIETA RACJA.

[News] Ja nie mam czasu!
Autor: admin dnia 17 sty : 00:45
Jasne że to nie tajemnica. Chodzi o radnego Czerw [ more ... ]

[News] Ja nie mam czasu!
Autor: MW dnia 17 sty : 00:18
" eden z radnych" - jak wiecie który to dlaczego [ more ... ]

[News] Park 750 - lecia Goleniowa i konsultacje społeczne???
Autor: Jan II dnia 11 gru : 22:19
Uważam - w przeciwieństwie do Pani Muszyńskiej, że [ more ... ]


„Fabryka Smaku” - z czym to się je ?

fabrykasmaku0.jpgPani Kasiu proszę powiedzieć kilka słów o sobie:

  - Od czego tu zacząć - to długa historia ( śmiech* ). W gastronomii pracuje od 1994 roku. W sumie to pracowałam całe życie w jednej restauracji z małą przerwą.
Przeszłam różne szczeble kariery w tym zawodzie, dlatego prowadzenie restauracji nie jest dla mnie niczym obcym. Jest to moja pasja i sposób na życie. Kocham to co robię i ciągle staram się rozwijać w tym zakresie. Lubię się spełniać, podejmować nowe wyzwania i tworzyć. Wszystko co robię w tym zakresie płynie tak naprawdę z mojego serca.
Bardzo się cieszę, że trafiłam do Goleniowa , bo tutaj czuję spokój i dobrą energię, do tego ludzie są przyjaźni i pomocni , a to daje radość i siłę do działania ….

  Gastronomia to styl życia . Jeśli ktoś chce otworzyć restaurację tylko dla zysku nie czując tego zawodu, to rzadko się to udaje inwestorowi . Gastronomię trzeba lubić i poświęcić całą swoją energię i czas, a ja to uwielbiam. Razem z moim wspaniałym teamem ciężko pracujemy , ciągle coś zmieniamy , rozwijamy się , dlatego wiem ,że uda się nam sprostać wymogom klienta. Najlepszą zapłatą są miłe słowa jakie płyną z ust zadowolonych gości i to jest balsam dla naszej duszy , bo wtedy wiemy ,że to co robimy ma sens.
Wracając do pytania(śmiech*)…
Prowadząc restaurację w Szczecinie, przez wiele długich lat, kładłam nacisk na mój rozwój osobisty aby posiadać kompleksowe wykształcenie w tym zakresie.
Najpierw skończyłam pedagogikę i jestem instruktorem praktyk zawodowych, dlatego zapraszam uczniów szkoły zawodowej czy technikum na praktyki zawodowe do mnie, skończyłam też Zarządzanie Biznesem, Księgowość, co dało mi pojęcie o marketingu, finansach i prowadzeniu restauracji od strony zarządzania , ukończenie studiów BHP i Technologii żywności dało mi dużą wiedzę i niezależność .
Wykształcenie daje mi kompleksową wiedzę ale również otwiera mi różne „furki” w życiu.

Co było najtrudniejsze w rozpoczęciu , otwarciu restauracji?

  - Nie wiem czy mogę to powiedzieć ( śmiech*) ale prąd . Było to najbardziej stresujące. Czy mi wystarczy na tyle energii żeby podłączyć wszystkie urządzenia, mówimy o elektrycznej , bo mojej wewnętrznej, to ja wiedziałam, że mi wystarczy(śmiech*). Wybierając urządzenia musiałam wszystko sobie przeliczać z V na A i odwrotnie (śmiech*). W zasadzie to było najbardziej stresujące.
 
fabrykasmaku1.jpg
 
Co było najprzyjemniejsze ?

- Po przejęciu lokalu Manufactura Cafe zamknęliśmy go na tydzień . Najpierw była położona instalacja elektryczna, później zostały przygotowane rury do wyciągu. Dzień po dniu coś się zmieniało . Jak roboty brudne zostały zakończone to zaczęliśmy zmieniać wnętrze – tapeta , obrazy, zasłony…. restauracja nabierała ciepła. Tak , to mi się najbardziej podobało , bo ja lubię przytulne wnętrza. Może nie jest jeszcze do końca tak jakbym chciała ale codziennie coś dokładam , coś kupuję nowego do lokalu aby ocieplać wizerunek. Zostało jeszcze wiele rzeczy do zrobienia ale w niedługim czasie wszystko zrealizujemy. Teraz skupiamy się na poznawaniu naszych gości, to jest najważniejsze , pytamy czy smakuje im jedzenie, czy są zadowoleni z tego miejsca . Najważniejszym i najprzyjemniejszym dla nas jest uśmiech zadowolonego klienta , ponieważ to dla nich to tworzymy.

Skąd bierzesz inspiracje do nowych potraw?

- Doświadczenie zawodowe to jako pierwsze , następnie podróże ,z których przywożę nowe inspiracje , programy kulinarne , szkolenia kulinarne i literatura . Jednak nie zdarzyło mi się jeszcze żebym nie modyfikowała przepisów „podanych na tacy”(śmiech*).
Ja z moją koleżanką , mamy wiele pomysłów.
W czasach , kiedy robiłam cateringi dla firm , szpitali, klientów indywidualnych
( mowa o restauracji, w której Pani Kasia wcześniej pracowała w Szczecinie *) zadawałam klientom tylko kilka krótkich pytań : na ile osób, jaka kwota pieniędzy przeznaczona jest z ich budżetu na osobę i jakie mają preferencje smakowe.
To mi wystarczyło. Sama układałam menu .
Kiedy w trakcie przygotowania zostały mi jakieś składniki to z kilku produktów powstawało nowe danie.

Ja z koleżanką po prostu tak mam, patrząc na kilka rzeczy tworzymy następną(śmiech*).
 
fabrykasmaku2.jpg
 
To jak często będą się pojawiać nowe potrawy?

- Cały czas dopracowujemy menu.
Menu będzie ewaluowało ale oczywiście będą stałe pozycje w karcie.
Listopad jest badaniem rynku. Chcemy poznać potrzeby klientów , co lubią bardziej, a co mniej. Wprowadziłam kalendarz promocji na każdy dzień z rabatem 15% od ceny regularnej i myślę, że to zachęci również klientów do skorzystania z naszej oferty.
Mamy potrawy tj. : zupy, makarony, sałatki, dania mięsne, ciasta, desery.
Z naszej oferty mogą korzystać dzieci, dorośli mięsożercy jak ja (śmiech*) i vegetarianie.
Mam wiele pomysłów i będę je wprowadzała miesiąc po miesiącu.
 
fabrykasmaku3.jpg
 
A jakie jest z obecnej karty twoje ulubione danie?

- Ojej, wszystkie , bo ja nie gotuję tego czego nie lubię. W potrawy „wkładamy” swoje serce, a ciężko jest je „włożyć” jak się czegoś nie lubi(śmiech*) .
 
fabrykasmaku4.jpg
 
Czym Twoja kuchnia wyróżnia się w szczególności?

- Powiem tak, chyba „włożonym ”w to sercem, pasją do tworzenia nowych smaków. Stąd też nazwa mojego lokalu FABRYKA SMAKU.
Wyróżnia nas również otwarta kuchnia. To jest atut , ponieważ klienci na własne oczy widzą w jaki sposób są przygotowywane potrawy, które zamówili.
Nie mogę mówić o restauracjach ta jest lepsza , a ta gorsza, ponieważ to klienci oceniają miejsca. Tylu ilu ludzi jest na świecie, tylu jest smakoszy danej kuchni . Każdy wybiera się tam gdzie lubi określony rodzaj potrawy. Każdy ma inny gust i potrzeby danego dnia.
Mam nadzieję , że będziemy mieli fanów naszej kuchni zwarzywszy na to ,że mamy potrawy gotowane codziennie z wyselekcjonowanych składników od dostawców, z którymi współpracowałam ponad 20 lat.
Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka ,zajmuję się również tworzeniem projektów jakościowych dla restauracji i zakładów produkcyjnych więc jakość produktów w mojej restauracji jest dla mnie najważniejsza , ponieważ klientowi , należy się szacunek serwowaniem potraw wysokiej jakości .
Uważam również ,że restaurację tworzą ludzie, którzy w niej pracują , nie tylko inwestor.
Zgrany , zadowolony team, który uzupełnia się wzajemnie, wita uśmiechem swoich klientów, sprawia, że klient czuje się jak w domu i przywiązuje do osób , do miejsca, do smaku….Taka jest właśnie moja restauracja.

Czy przewidujesz możliwość organizowania imprez okolicznościowych?

- Tak, kameralne przyjęcia okolicznościowe oraz spotkania biznesowe.
 
fabrykasmaku5.jpg
 
Przewidujesz catering?

- Catering i dostawy do klienta mamy w planach oczywiście. Najpierw chciałabym aby klienci nas poznali w lokalu, chcę żeby poznali naszą kuchnię , bo ciężko jest wystartować z dowozami czy cateringami jeśli zna nas mało odbiorców.
Teraz w listopadzie poznajemy rynek ,klienci poznają nasze smaki , na grudzień mamy również przygotowaną ofertę wigilijną dla zainteresowanych firm .
Na razie konsumpcja jest możliwa na miejscu i na wynos.
Musimy jeszcze powiększyć powierzchnię kuchni aby wyznaczyć dodatkowe strefy produkcyjne, wyznaczyć strefy pakowania aby zachować prawidłową ergonomię pracy oraz higienę produkcji.
Ja lubię mieć wszystko poukładane jak w pudełeczku (śmiech*) . Powiększenie kuchni i dostawienie kolejnych urządzeń sprawi ,że będziemy mogli ruszyć z obsługą większej ilości odbiorców zewnętrznych.
W styczniu planujemy dostawy do klientów Goleniowa i pobliskich okolic.
 
Czy szykujecie jakąś specjalną ofertę na święta?

- Tak jak już wspomniałam wcześniej , tak, mam opracowane menu wigilijne i można się zwrócić do nas z zapytaniem o przygotowanie imprezy wigilijnej w lokalu, jak i na wynos , czy do domu.
 
fabrykasmaku7.jpg
 
Powiedz proszę jesteś ze Szczecina , więc czemu Goleniów?

Myślałam już od dawna o stworzeniu swojego miejsca na ziemi aby prowadzić restaurację….
Przypadkowo jednak dowiedziałam się ,że kawiarnia Manufactura Cafe jest do przejęcia. Zadzwoniłam i umówiłam się z ówczesną właścicielką kawiarenki po czym przyjechałam obejrzeć, ten lokal żeby zobaczyć czy czuję tutaj dobrą energię (śmiech*).
Kiedy przyjechałam było słonecznie, usiadłam sobie na tarasie, popatrzyłam na park, spojrzałam na lokal wewnątrz i już zaczęłam planować co gdzie poprzestawiam i co zmienię w najbliższych kilku miesiącach czy latach . Wszystko co teraz Państwo tutaj otacza będzie ewaluowało, potrzebujemy tylko czasu … dlatego Goleniów(śmiech*) .
Wierzę w przeznaczenie i z całą pewnością mogę powiedzieć , że poznajemy pewnych ludzi nie przypadkowo , sytuacje, których doświadczamy w życiu nie zdarzają się również bez przyczyny, wyznaczają one kierunek działania w życiu ,dlatego Goleniów stał się moim miejscem….
 
rozmawiał Mariusz Kowalczyk

PS Zdjęcia robione na przełomie kilku wizyt w których miałem okazje osobiście popróbować różnych sfotografowanych powyżej dań, oraz wielu innych których z braku miejsca już nie zamieszę Wszystko było wyjątkowo smaczne. Zapraszam do odwiedzenia strony lokalu : -LINK- oraz samego lokalu mieszczącego się przy ul Konstytucji , obok Kebaba-Pizzerni „U Murata”

* przypis red.
 
 fabrykasmaku.jpg
 
 


Wersja do druku
Podziel się:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Autor: admin  ::  środa 28 listopada 2018 - 21:32:45  ::  Czytaj/Komentuj: 0


Witaj
Login:

Hasło:


Zapamiętaj mnie

[ ]

Dorabianie kluczy Goleniów

Ogłoszenia

Czas generowania: 0.1064 sek., 0.0071 z tego dla zapytań.